Spaghetti carbonara

jak zrobić spaghetti carbonara,spaghetti carbonara jak zrobić

 Składniki:
500g makaronu spaghetti lub tagliatelle
200g wędzonego boczku
250ml śmietanki 30%
3 żółtka
1 ząbek czosnku
1 cebula
100ml białego wytrawnego wina
4 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
bazylia
natka pietruszki (niekoniecznie)

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i cedzimy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się zrumieni. Cebulę siekamy drobno i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku, wcześniej boczek wyjmujemy. Do cebuli dodajemy wino. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Całość dusimy ok 5 min.
W misce mieszamy żółtka, 125g śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię dodajemy przysmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy patelnię z ognia.
Ugotowany makaron przekładamy do sosu mieszamy i podajemy dekorując bazylią i pietruszką

Komentarze