Zapiekanka z makaronem, szynką i sosem beszamelowym

zapiekanka z makaronem i szynką i sosem beszamelowym jak zrobić krok po kroku

Składniki:
500g makaronu rurki
1 puszka kukurydzy
300g szynki
1 czerwona cebula
200g sera żółtego
sól
pieprz
olej do smażenia

Na sos beszamel:
300ml mleka
25g masła
25g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
2 Cebulę pokroić w drobną kostkę
3 Szynkę pokroić w cienkie paseczki o długości 3-4cm
4 Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach
5 Kukurydzę odcedzić
6 Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę przez ok 5min. Następnie dodać do cebuli szynkę i całość smażyć jeszcze przez około 10min. Doprawić solą i pieprzem, dodać kukurydzę.
7 Sos beszamel: W garnku roztopić masło, do roztopionego masła dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Do zasmażki wlewam mleko, cały czas roztrzepując mleko aby nie powstały grudki. Całość zagotować ciągle mieszając. Gdy sos beszamel się zagotuję gotować jeszcze 40sekund, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i soli.
8. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowany makaron, dodać cebulę z szynką i kukurydzą, następnie sos beszamel i mieszam. Górę posypuję żółtym serem.
9 Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam 20minut 

zapiekanka z makaronem i szynką i sosem beszamelowym jak zrobić krok po kroku

Komentarze

Prześlij komentarz