Składniki:
spód
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
masa serowa
1,5kg sera twarogowego półtłustego
250g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
6 jajek (osobno białka i żółtka)
szczypta soli
Wykonanie:
spód
wszystkie składniki na ciasto zagniatam i wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przenoszę do tortownic, wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę w temp. 180 stopni przez 10 min.
masa serowa:
Miękkie masło ucieram, po chwili dodaję partiami przesiany cukier puder i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy. Następnie wbijam po jednym żółtku do maślanej masy i dalej ucieram. Po czym stopniowo (po 1 łyżce) dodaję ser twarogowy z wiaderka i ponownie ucieram. Na koniec dodaję przesiany budyniowy proszek, dokładnie mieszam. Pozostałe białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączę z serową masą za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaną masę serową wykładam na ostudzony, podpieczony spód, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 70 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik i jak wystygnie to wyciągam z tortownicy.
Komentarze
Prześlij komentarz