Składniki:
1kg mielonej wieprzowiny
1kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 por
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka wywaru jarzynowego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
ser żółty
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę lekko zrumienić na oleju, dodać do mięsa mielonego. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrobić masę. Marchewkę zetrzeć na tarce, por pokroić w cienkie plasterki.
Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na ziemniaki wyłożyć mięso mielone, posypać startą marchewką i porem, na por ułożyć pozostałe ziemniaki i zalać rosołem. Wszystko posypać solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
Piec w 200 stopniach przez ok 1,5godz. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem i zapiec.
Komentarze
Prześlij komentarz