Składniki:
500g marchewki
2 ziemniaki
1 cebula lub mniejszy kawałek pora
1l wywaru jarzynowego
sok z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
1 ząbek czosnku
1/2 szklani jogurtu naturalnego
szczypta chilli
sól
grzanki do dekoracji
Wykonanie:
Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić marchewkę z ziemniakiem, chwileczkę podsmażyć i dolać wywaru jarzynowego. Cebulkę lekko zezłocić i dodać do wywaru jarzynowego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Wszystko gotować do miękkości, następnie zmiksować na gładki krem doprawić solą chilli i sokiem z cytryny. Podawać z grzankami lub pestkami słonecznika

pysznie, lekko!
OdpowiedzUsuń