Składniki
Ciasto:
450 g mąki pszennej
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko + 2 żółtka
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych
Masa jabłkowa:
1,5 - 2 kg jabłek
2 słodzone budynie waniliowe lub śmietankowe
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Pianka budyniowa:
3 białka
2 opakowania budyniu śmietankowego (takie na pół litra mleka)
3 szklanki mleka (jedna szklanka mniej niż na normalny budyń, jeśli ktoś woli budyń bardzo gęsty to 2 szklanki ja osobiście wole taki z 3 szklanek)
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Jabłka wystudzić i odlać wodę.
Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na
stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość
posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko oraz kwaśną śmietanę.
Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto
wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godziny. Po tym czasie kawałek
ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy
(rozmiary 30 x24) . Blachę oprószamy mąką lub smarujemy olejem ja wolę posmarować olejem jest bezpieczniej. Po wyłożeniu ciasta
delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie masę z jabłek.
Pianka budyniowa: Budynie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, do gorącego budyniu dodajemy łyżkę masła i lekko studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, jeśli piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pianę z białek delikatnie dodajemy do wystudzonego lekko budyniu i razem jeszcze mikserem mieszamy. Taką piankę budyniową wylewamy na jabłka i rozprowadzamy po całej blasze Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalki ucieramy na tarce i
posypujemy nim jabłka. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Schłodzone ciasto
można posypać cukrem pudrem.

Komentarze
Prześlij komentarz