Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym

Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym jak zrobić krok po kroku

Składniki:
2 średnie piersi z kaczki
2 pomarańcze
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz

Wykonanie:
Pierś z kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko ponacinać skórkę uważając żeby nie przeciąć mięsa.
Patelnię rozgrzać i ułożyć na niej pierś skórką do dołu. Smażyć ok 8min przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. Tłuszczu który został na patelni nie wylewać.
Wyjąć kaczkę  posmarować ją miodem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 min w temperaturze 90st.
Pomarańcze dobrze wyszorować i zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy i z całego owocu wycinamy filety czyli takie cząstki jak ma np mandarynka bez białej skórki. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok. korzeń imbiru drobno siekamy i wrzucamy razem ze skórką pomarańczy na patelnię na której został tłuszcz z kaczki i smażymy chwilę. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy razem z filetami. Dodajemy łyżkę masła, jeśli jest za kwaśmy to dorzucamy odrobinę cukru i redukujemy aż powstanie sos.
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika chwilkę czekamy aż kaczka przestygnie i kroimy w grubsze plasterki. Podajemy według gustu możemy polać sosem lub ułożyć na sos kaczkę.

Komentarze