Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
100 g masła
50 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz
700g kapusty kiszonej
400g pieczarek
100g grzybów suszonych
1 cebula
masło do smażenia pieczarek
bulion
pieprz
1 łyżka kminku
sól
cukier
Wykonanie:
ciasto: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wymieszać z pokrojonym, miękkim masłem, jajkiem i mąką. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mieszadłami miksera do wyrabiania. Ciasto uformować w kulę i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 45 minut). Ciasto dzielić na części rozwałkować i wykrajać kółka większą szklanką postępować tak jak z pierogami zawijać w identyczny sposób.
farsz: Kapustę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do dużego garnka razem z suszonymi grzybami i kminkiem zalać trzema szklankami bulionu. Gotować aż kapusta będzie miękka (ok 2-3 godzin).
Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na masełku. Jeśli kapusta jest już gotowa i bulion wyparował dodać pieczarki z cebulą i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Wymieszać chwilkę poczekać aż farsz przestygnie i zawijać identycznie jak pierogi.
Komentarze
Prześlij komentarz